Geplaatst op Geef een reactie

WIJ samenleving vs inclusieve maatschappij

Meestal ben ik chronisch optimistisch. Met hier en daar een plaatselijke moedeloze stortbui als ik teveel het nieuws, Facebook of nu.nl kijk. Tijdens een van mijn wandelingen raak ik met mijn ondernemende vriendin en mede-wereldverbeteraar Tamara in gesprek over ‘dé samenleving’. Meer specifiek over de term: INCLUSIEVE samenleving. Al een tijdje zit die term ons niet helemaal lekker.

Inclusief is ver in de minderheid

Ik geloof direct dat het vast heel goed bedoeld is door die creatieveling die dit verzonnen heeft. Ik begrijp natuurlijk ook wel wat er mee bedoeld wordt en ik vertrouw erop dat de intentie oprecht is. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik een knoop in mijn maag krijg van die term. Een samenleving die we ‘meer’ inclusief moeten gaan maken. Wat voor mij al maf genoeg is, want vanuit welk perspectief?

Het gaat schijnbaar over een hele kleine groep die wel ‘inclusief’ is. Mijn volgende vraag is dan: Wie zijn de standaard voor nu al inclusief zijn en die de anderen warm welkom mogen heten bij de club? 

Wereld vol rivella, beetje vreemd maar wel lekker

Bladerend door de kranten en surfend over het internet kom je achter een aantal minderheid ‘groepen’ die meer betrokken zouden moeten worden. We hebben het over ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ (gelijk 5-0 achter) of de ‘participatiewet’ of zelfs een ladder (kun je lekker op klimmen). Mensen met een houten poot, hazenlip, chromosoom extra, de concentratie van een goudvis, iets te weinig energie door een haperend lijf, een nieuw accessoire onder zijn of haar kont of net even een ontembare energie al iets moeten verzinnen om ‘ze’ te betrekken. Dan hebben we ook de mensen met een andere geboortegrond, geloof in Allah, Winti, Boeddha, Spirit, of die lezen in de Thora of de Happinez. Mensen met een mooi kleurtje, extra bedekking of andere achternaam dan Bos, Visser of Janssen. Ook die mensen ‘moeten’ we meer betrekken. 

Gevalletje ctrl-alt-del

Niet te vergeten dat we ook nog mensen met liefde voor hun eigen geslacht of mensen die besluiten van geslacht te veranderen om eindelijk zichzelf te worden. Ook die moeten we betrekken. Dan hebben we natuurlijk ook nog de vrouwen. Ook niet moeten we meer betrekken. Ben je boven een bepaalde leeftijd, dan ben je schijnbaar ook een gevalletje ctrl-alt-del. Kortom er valt een hoop te betrekken als je het zo bekijkt. Werk aan de winkel. Op kan het ook anders?

Waarom inclusief niet exclusief leren worden

Tamara en ik komen al wandelend tot de optimistische conclusie dat eigenlijk het grootste gedeelte van onze maatschappij nog niet inclusief is. Dat is heel goed nieuws. Want die zijn dus heel exclusief! Dan blijft er maar een klein groepje over die we hun exclusieve kwaliteiten extra kunnen gaan ontdekken, waarderen, hun blik verruimen, out-of-the box laten durven gaan en grenzen, kansen en mogelijkheden verleggen zodat het niet een maatschappij van ik en jij, hij of zij wordt. Maar een exclusieve samenleving vol met WIJ. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *