Emissievrij de wereld rond

Arjen van der Veen

home > talks

Over de talk

“Wat als we weer vracht zeilend gaan vervoeren net als in de VOC-tijd?” Terwijl Arjen en zijn maten zeilen op de Nederlandse driemaster Bark Europa raken ze gefascineerd door de kracht van grote zeilschepen die alleen wind gebruiken als stuwkracht. Ze besluiten ’s werelds eerste moderne ‘emissievrije’ rederij te bouwen. Maar hoe ga je van idee naar realisatie?

“Soms moet je eerst terugkijken om vooruit te komen”

Door het inzetten van sociale media bereikt hun verhaal over Tres Hombres al snel vele mensen over de hele wereld. Ze starten een rederij en geven 500 parten van 1000 euro uit om de bouw van hun zeilschip te realiseren. Met behulp van een bevlogen community van vrijwilligers uit de wereld wordt het schip in 2,5 jaar gefinancieerd én gerestaureerd.

Als het enige motorloze zeilende cargoschip vergaart Tres Hombres al snel wereldfaam. Sindsdien is de vloot van Fairtransport Trading uitgebreid. Vracht zoals wijn, olijfolie, rum, cacao- en ongebrande koffiebonen worden vervoerd tussen Europa, het Caraïbisch gebied en de Atlantische eilanden. Inmiddels heeft Tres Hombres ook een eigen productlijn van chocolade, rum en koffie. Aan boord varen ook passagiers mee. Van overspannen managers tot ontspoorde jongeren en avonturiers.

‘Het is absoluut geen liefdadigheidsproject. Elk schip moet zichzelf kunnen bedruipen.’

Tot de klantenkring behoren The Chocolate Makers uit Amsterdam, koffie- en theeproducent Simon Lévelt en The Grenada Chocolate Company. Maar ook Franse wijnboeren die hun wijn in de vaten laten rijpen in het ruim. Door de temperatuurverschillen en het deinen van het schip zou een uniek bouquet ontstaan.

De talk van Arjen bevat alle bekende elementen van duurzaamheid tot social entrepreneurship. Van communitybuilding tot crowdsourcing. Met hun verhaal weten ze keer op keer draagvlak voor hun gedachtegoed te creëren waarbij ze gebruik maken van moderne communicatie.

Over Arjen

Geboren voor het avontuur. Als een ware troubadour, wat staat voor ‘vinden’ en ‘ontdekken’, zijn nieuwe wegen en grenzen verleggen een rode draad in het leven van Arjen. Van droom naar realisatie is hem op het lijf geschreven. Opgegroeid in Friesland, afgestudeerd aan het conservatorium in Californië. Hij werkte op zijn 20e in Parijs als pianist in Jazz en Blues bars en toerde daarna 2,5 jaar door Europa. Bij terugkomst in Nederland ontmoette hij de kapitein van het zeilschip Bark Europa en voer hij een tijdje mee. Daar werd het zaadje voor Tres Hombres gepland. Hij deed de zeevaartschool in Enkhuizen en ging aan de gang met zijn droom.

Arjen ontdekte dat in Europa alleen jaarlijks 50.000 mensen sterven als gevolg van de vervuiling van de scheepvaart. Die wetenschap gecombineerd met zijn tijd op Bark Europa triggerde Arjen op zoek te gaan naar een alternatief. Een mooie toekomst is verzekerd want Arjen en zijn vrouw, die in Brussel voor een NGO werkt, zijn samen inmiddels ook de trotse ouders van zoontje Thor.

€ 1295,-
incl. talk 20-90 min.
voorbereiding, reiskosten en reistijd in NL
excl. 21% BTW

Direct contact met Arjen