Nieuw gebruik van dak en stad

Esther Wienese

home > talks

Over de talk

Hoe maak je een stad toekomstbestendig? En wat kun je daar zelf aan bijdragen? Dat is de grote fascinatie van urban influencer, schrijver en gids Esther Wienese. Ze verdiept zich al jaren in de innovatieve stadsontwikkeling van haar eigen stad Rotterdam.

In haar talk: “Nieuw gebruik van dak en stad” deelt Esther haar kennis, inspiratie en opgedane ervaring wat er nodig is om een stad resilient – veerkrachtig en weerbaar – te maken: wonen, werken, recreëren, natuur (CO2 en fijn stof reductie), regenwateropvang en energieopwekking.

De titel is ook de subtitel van haar nieuwste boek: Het Rotterdamse Dakenboek, waarin alles samen komt. Want het onderwerp ‘daken ontwikkelen’ is zoveel groter dan Rotterdam alleen; het is wezenlijk voor alle grote steden in de wereld. Daken zijn onmisbaar voor resilient, toekomstbestendige steden. De daken zijn van bewoners, woningcorporaties, bedrijven en de gemeente. Door individueel en samen verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de daken, kunnen we fijnere stad maken om in te leven.

Met haar talk geeft Esther een enthousiaste, informatieve en inspirerende rondleiding door de Rotterdamse dakenwereld die uitnodigt om massaal het dak op te gaan en samen te bouwen aan onze steden die de toekomst hebben.

Over Esther Wienese

Foto Esther Wienese door Marieke OdekerkenEsther Wienese (1965) is schrijver en gids in Rotterdam. Sinds 2006 vraagt, schrijft, vertelt en verbindt zij in de stad die zij in haar hart heeft gesloten. Haar specialisatie is verhalen schrijven op basis van interviews. Door (door) te vragen maakt zij abstracte onderwerpen concreet, toegankelijk en menselijk. Als gids vertelt zij verhalen in en over de stad. Van statushouders tot innovatief gebruik van Rotterdamse daken.

Voor Het Rotterdamse Dakenboek interviewde Esther zo’n vijftig dakenexperts en dakeigenaren op locatie. Ze wierf de sponsors, produceerde het boek en lanceert het tijdens het Rotterdamse Binnenstadsymposium 2017 met het thema Daken. Ook organiseert zij de Engelse vertaling om Rotterdam ook internationaal op de kaart te zetten als voorbeeldstad.

‘Op daken komt alles samen waar ik van hou: Rotterdam, mensen, uitzichten, water, natuur, energie, architectuur, wonen, werken, recreatie en innovatie.’

Esther schreef en schrijft over water en innovatieve stadsontwikkeling voor onder meer de gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, Gers! magazine (haar vaste rubriek is Het uitzicht van…), Onze Haven en De Buik van Rotterdam. Daarnaast is zij enthousiast verteller. Voor De Rotterdams Tours en Inside Rotterdam gidste zij in de Markthal, De Rotterdam, Het Timmerhuis, de stad en de haven. Zij organiseert op aanvraag rondleidingen op Rotterdamse daken en spreekt over daken.

Esther is opgeleid aan de Utrechtse School voor de Journalistiek en werkte als bedrijfsjournalist, communicatieadviseur en woordvoerder voor onder meer KEMA, NS, Ruimte voor Rivier en het Nationale Deltaprogramma.

€ 1495,-
incl. talk 20-90 min.
voorbereiding, reiskosten en reistijd in NL
excl. 21% BTW

Direct contact met Esther

In de media

Boeken

Cover Rotterdamse Dakenboek - Esther Wienese

Het Rotterdamse Dakenboek

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Mede het gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. 14,5 miljoen m² plat dak waarvan 1 km² in het centrum ligt smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek is een informatief en inspirerend boek over wat er allemaal al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn. In het boek komen 18 visionairs aan het woord over de rol van het dak in de toekomstige stad. Aan de hand van 37 voorbeelddaken laat het zien hoe Rotterdam nu al daken gebruikt voor wonen, werken en recreëren (rood), opvang van regenwater (blauw), natuur (groen) en energieopwekking (geel). Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige dakontwikkelingen.

Volg Esther