De acties van een man, die zoveel impact heeft op een wereld. Ik heb best heel wat mensen gesproken op wie deze acties van Poetin best wel een impact maakten. De beelden. Het idee van oorlog. Moeders die vluchten met hun kinderen. Vaders en zonen die dapper ten strijde trekken tegen dit brute geweld. Ik vind het allemaal best heftig. Dan hoor tegelijk de effecten op onze huizen. De prijzen van alles schieten omhoog. Leuk als je het hebt. Maar we weten inmiddels ook dat een groot deel van onze bevolking het ook financieel heel zwaar heeft en dus meer en meer mensen niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Niet makkelijk om niet ontmoedigt of overweldigd te raken door al het gedoe. Hoe hou je moed? Hoe blijf je geloven in een hoopvolle toekomst als het enige nieuws wat je binnenkrijgt chronisch gedoe is. 

Tegelijkertijd vind ik het ook bijzonder hoe crisissen als deze ook altijd een wereld van dappere kleine beweging- en verschilmakers op gang brengt. Mijn social media tijdlijnen staan vol met acties van inzameling van spullen, mensen ophalen bij de grens van Polen en Oekraïne of huizen die massaal open gesteld worden.  Net als in het begin van de corona uitbraak precies twee jaar gelden. Er werden bloemen gekochten en taarten gebakken voor zorgmedewerkers. Hele optredens en creatieve uitspattingen gemaakt voor de mensen die alleen in de verzorgingshuizen zaten. 

Het lijkt wel alsof een crisis ook de ultieme broedplaats is voor creatieve oplossingen. Voor spontane daadkracht die anders in de waan van de dagelijkse beslommeringen onder het kopje ‘ooit nog eens’ worden geparkeerd. Een crisis haalt soms echt het beste in mensen naar boven. Dan is er ook ineens een saamhorigheid. Mijn oma Sparreboom zegt dit ook altijd over net na de oorlog. Het was de mooiste tijd van mijn leven. We hadden allemaal iets en we hadden allemaal niets en samen maakten we er wat van. 

Ik put altijd hoop uit die woorden van haar. Maar ik zorg ook dat ik geïnspireerd en verbonden blijf met die verhalen van die kleine wereld van verschilmakers. Wanneer we samenkomen, kunnen we heel veel steentjes verleggen op aarde.

Onder het mom waar je op focust dat groeit of ‘where focus goes, energy flows’ wil ik je mijn favoriete pagina’s delen die ik volg om aangefikt en gefocust te blijven op wat er allemaal goed gaat in de wereld. 

Deze top 5 van inspirerende platforms en websites vol verhalen van kleine bewegingmakers die een wereld van verschil maken op hun eigen m2. Laat je niet ontmoedigen door de continue stroom van slecht nieuws. Abonneer je op hun kanalen en nieuwsbrieven. Ontdek dat naast de heftige dingen in de wereld ook al heel veel beter gaat. Voed jezelf iedere dag met hun inspiratie om ook de moed te houden en jezelf te herinneren wat je ook kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *