Fronsen die niet meer uit je gezicht verdwijnen. Moet je het ook willen? Ik vraag het me af. Niets in mij ambieert om druk te zijn. Ja ik ben wel van nature een beetje een uitsteller. Waarschijnlijk omdat ik echt minder bedreven ben in het maken van keuzes. Totdat op een gegeven moment de druk te groot wordt en dan lukt het ineens wel. “Onder druk wordt alles vloeibaar!” roept Danielle De Wilde van Rotterdam Business Events altijd. Nou die wil ik dan nog wel aannemen. Maar leuker lijkt het me om gewoon lekker de kunst van ‘gestaag en blij vooruit’ te hanteren. 

Druk is een drug

Spontaan komt het liedje van Herman van Veen in mijn hoofd. Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelooflijke haast. Voor je het weet ben je volgepompt met adrenaline, dopamine en opiaten. Kleine momentjes en hoeveelheden hiervan. Dikke prima. Maar raak er niet aan verslaafd, want het kan je ook afhankelijk maken en je leven gaan beheersen.

Happy Attack

Duurzaam geluk is ook niet echt te vinden in de joekels van ‘drukke bezigheden’ en ‘domino aan prikkels’ van buitenaf. Blijdschap wordt ervaren door je ervaringen, echt in het moment het plezier te beleven. Het vereenvoudigen van je leven en de geweldige gewoonte ontwikkelen om op willekeurige momenten – onder het eten, tijdens een gesprek, etc- een spontane aanval van blijdschap te hebben. Een happy attack. Als je merkt dat je echt ten volste geniet van een moment. Bv. doordat je heerlijk aan het eten bent. Een mooie ontmoeting hebt. Een feestje beleeft door bv de bloesem in de lente, laat het niet ongemerkt voorbij gaan. Maar geef het je volle aandacht en roep spontaan: “Happy Attack” . Zo kan het dochtertje van mijn vriendin bijvoorbeeld de leukste spontane boodschappen mijn kant opsturen. Dan zegt ze ineens: “Michèle ik vin jou zoooooo lief. Kom je snel op mijn feestje?” Ik smelt dan als een malle. Happy attack to the max. Maar ook als haar zus, die wat introverter is, toch besluit om mij een knuffel te geven in plaats van een boks. Of hun grote broer Rolf aan mij denkt en een prachtig beschuitje maakt bij het ontbijt en aan zijn moeder vraagt of zij een foto naar ‘Mies’ op haar boot in Zeeland wilt sturen met de woorden: Voor jou. Dat veroorzaakt dezelfde aanval van blijdschap bij me!

Flowbelevenissen

Flow momenten zijn die ervaringen waarin alles samen komt. Ja, je verliest jezelf heerlijk in het moment. Maar niet ten koste van jezelf. Flow is zo’n fijn ’tegenwicht’ voor eindeloze afleidingen zoals tv, Social media en wellicht ook de ‘high’ van drukte. Bij flow komen zowel je talenten, passies en energie allemaal tegelijk samen.

Flowplezier

Bedenk waar je hart van in de fik gaat, klein of groot, waardoor de boel stroomt in plaats van stokt. Wat veroorzaakt dagelijks, wekelijks of maandelijks lekker die flow? Plus. Plus. Plussen die hap. Door te concentreren of het net een beetje moeilijker te maken, kom je sneller in je flow. Denk maar aan een puzzel die je op wilt lossen. Mijn moeder kan zich compleet verliezen in haakwerk. Whahaha. Dan zit ze te tellen. Te haken als een malle. Maar zo ongelooflijk leuk om te zien. Ik kan het hebben met dansen. 

 

De kunst van het mijmeren

Een andere manier is om lekker je tijd te verspillen. Ik noem het ook wel de heerlijke kunst van het mijmeren. Ik kan uren op mijn bootje of op het balkon in het zonnetje zitten en gewoon mijmeren. Niet perse aan iets denken. Gewoon lekker zijn. Ik hoef niets te doen. Ik hoeft niets te denken. Gewoon heerlijk zijn en gedachten de revue laten passeren. Soms reis ik daarmee heerlijk rond in mijn eigen wereld. Feestje hoor.
Niets moeten en je laten verwonderen door wat er in je opkomt. Mijn pleidooi is ook steevast: Doe minder! Minder op je werk. Minder in je huis. Daarom ben ik wellicht een fan van ‘minimalisme’. Minder spullen, zodat je minder hoeft schoon te maken. En meer tijd, energie en plezier over hebt voor fijne leuke dingen. 

 

Toevallig was ik voor een klant aan het googelen op duurzame kraamkado’s. Maar daarbij kwam ik op een hele fijne site: Moeders Minimalisme. Het gaat niet sec over moeders. Maar juist vol handige tips en lijstjes hoe je structuur aanbrengt en minder tijd hoeft te besteden aan ‘niet leuke dingen’ waardoor je alle tijd overhoudt voor de fijne dingen van het leven.

In het boek ‘Nooit Meer Druk, een opgeruimd hoofd in een volle wereld’ van Tony Crabbe lees je meer leuke tips en handige tools om relaxter te leven in een drukke moderne wereld.

Enjoy!

Share post

Met Hart In De Fik neem ik je mee op mijn inspiratie-avontuur om te ontdekken hoe ikzelf met kleine stapjes een wereld van verschil kan maken op mijn eigen m2. Voor mijn eigen leukste leven en tegelijk de wereld een beetje toffer maken. Ik ga langs bij die inspirerende lokale helden, sociaal ondernemers en bottom-up initiatieven met een positieve impact op de wereld. Mensen waar je hart van in de fik gaat.

Wanneer je lid wordt van Fik ‘n’ Friends   ontvang je elke zondag een heerlijke bak inspiratie in je mailbox, vol exclusieve feelgood-verhalen en toffe tips waar je hart van in fik gaat. Zo kun je meebeleven vanuit je luie stoel en ben je helemaal aangefikt voor de nieuwe week. Doe mee. Dan lossen we samen grote problemen, klein op.

Actie van juli 2022 t/m december 2022: Word je lid van deFik ‘n’ Friends Inspiratieclub, dan plant ik namens jou een boom via TreesForAll