Deze week had ik een geweldig inspirerende ontmoeting met wijkraadslid Parisa Akbarzadehpoladi. Mijn moeder en ik stemden vol overgave op haar bij de wijkraadsverkiezingen in Rotterdam Ommoord.

Ik volg haar al jaren. Ze is klein van stuk, maar groots van daadkracht en impact maken. Deze vrouw is al meerdere malen Rotterdamse vrouw van het Jaar geweest en maakt zich ontzettend hard voor o.a. Mensen rechten, vrouwen en kinderen. Ze heeft inmiddels vele prijzen gewonnen voor haar werk en o.a. Kinderrechten. Wat een powerhouse van een mens en vrouw. Zelf 10 jaar geleden moeten vluchten uit Iran met twee kleine kinderen onder haar arm. Waar zij en haar man als journalist en programmamaker ’te kritisch’ waren op de regering. Hun huis en alles werd afgepakt en het was niet langer veilig. De situatie was zo onveilig. Eenmaal hier aangekomen is Parisa (maar ook haar man) gelijk aan de slag gegaan om haar plek in onze samenleving in te nemen. Mooie projecten voor o.a. Stichting Vluchtelingenwerk en Dona Daria, voor een inclusieve samenleving. Een begaafd fotografe en kunstenares. Ze leerde in no time onze taal en geeft les aan getraumatiseerde kinderen op Rotterdamse scholen. Tuurlijk heeft ze nog een accent. Maar ik vind het zo knap hoe goed ze in korte tijd onze taal onder de knie heeft gekregen. Er zijn colonne Nederlanders die verhuisd zijn naar onze costa’s en nog nooit een woord Spaans hebben geleerd, anders dan cerveza en ‘graasieas’. En hoewel ik vloeiend Engels spreek, kun je horen dat ik geen native speaker ben.

 

Meedoen. Meepraten. Meebeslissen.

Wanneer we blijven kijken naar afkomst, accent, cultuur, huidskleur en mensen daarop blijven veroordelen, zonder verder te kijken dan je neus lang is, wiens beperking is dat dan? Of wanneer we iemand maar blijven bestempelen als vluchteling, minderheid, statushouder. In plaats van Rotterdammer. Nederlander. Medebewoner. En hoe gaat dat bijdragen aan samen een betere wijk, stad of samen-leving maken waarin we allemaal niet alleen mogen meedoen, maar ook meepraten en beslissen. Want dat is wat er nog te veel gebeurd. Mensen MOETEN wel mee doen. Maar wanneer ze hun stem spreken, ook graag willen meepraten, meebouwen en meebeslissen, dat is voor heel veel nog een brug te ver. Dan wordt het spannend. Dan gaan er dingen ineens anders en moeten ‘we’ ook mee veranderen. Té Lau zong het al zo mooi. De wereld is van iedereen. Een sterke inclusieve samenleving is een samenleving waar je niet gezien of bestempeld wordt als ‘de zwakkere van de samenleving’ maar waar iedereen ECHT mee mag en kan doen en mee mag en kan praten en beslissen. Ongeacht of je een ander kleurtje, een extra chromosoom of ander wiegje heb. 

 

Daarom zijn we (nog) niet zo sterk als we kunnen zijn.

Het doet me denken aan een quote van cultureel antropoloog Jitske Kramer die laats keynote spreker was op een van de events die ik presenteerde. ‘A strong Tribe is zo sterk als de onderlinge relaties van die Tribe. Als de ene helft van het dorp, niet praat met de andere helft van het dorp, dan is het dorp niet zo sterk als het dorp zou kunnen zijn.’

We verschillen in dit land en in onze dorpen in van alles. Van Noord tot Zuid. Van fiets tot ferrari. Dwars door 180 culturen heen. De politiek, media en social doen hier met z’n allen gretig aan mee. Het benadrukken van verschil en de stemmingmakerij. Maar wat we vergeten, is dat een ding wat ons bindt. We zijn allemaal MENS die allemaal leven op een plek. De aarde. De wereld. We mogen en moeten het met elkaar zo goed mogelijk doen. Je kunt daarin plaatsnemen in Team Fuck. Maar ik, ik neem net als Parisa alleen plaats in Team (Hart In De) Fik. 

 

Ze weet zoveel meer dan ik over onze wijk. En ik ben opgegroeid in Rotterdam en Ommoord. Ik kom hier vandaan. En ik ben een hele betrokken trotse Rotterdam die heel veel weet en kent van mijn stad. Maar met mijn 47 jaar Rotterdammer zijn, leer ik van deze ‘nieuwe’ Rotterdammer over mijn eigen wijk en stad. Parisa zorgt voor een frisse blik. Ze deelt de inspiratie en de frustratie. De krachten, talenten, de wensen en kansen van de wijk en de mensen. Maar ook wat er nog niet goed gaat en nog zoveel beter kan. En ze heeft er ook nog eens toffe ideeen over en zoekt samenwerkingspartners om het op z’n Rotterdams ‘Make It Happen’ waar te maken.

 

Laten we stoppen met ‘lelijk’ lullen en lekker woest aantrekkelijk gaan samenwerken

Dus als het gaat over het bouwen van een ‘sterk’ dorp, ‘een sterk land’ waarin we allemaal samen werken, laten we dan niet onze tijd verdoen aan niet verder kijken dan ons neus lang is. Zullen we niet ‘over’ elkaar praten maar ‘met’ elkaar. Willen we de transitie van de maatschappij succesvol laten verlopen, dan moeten we over onszelf en onze eigen angsten heen stappen. Laten we weer nieuwsgierig worden naar elkaar. Als mens. Laten we als mens, wijk, dorp, stad of land met elkaar boven onszelf uitstijgen. Laten we, zoals Jitske Kramer dit noemt, ‘woest aantrekkelijk samenwerken’. Met dit soort mensen, zoals Parisa Akbarzadehpoladi die zoveel weet over onze wijk en de mensen die er wonen en zoveel visie en daadkracht heeft. Daar wil ik heel graag samenwerken aan een sterke Tribe, een toffe wijk, een veerkrachtige stad en betrokken samen-leving. Zo kunnen we heel veel van het gedoe wat er momenteel in onze samenleving speelt op heel veel vlakken, veel beter oplossen. 

#rotterdam #wijkraad #samenleving #veerkracht #inclusie #vluchtelingen

 

Wil je twee inspirerende powerhouses volgen

 

Volg Parisa Akbarzadehpoladi op LinkedIn en op Instagram of haar fotografie

Op de website van Jitske Kramer vind je heel veel video’s met haar geweldig boeiende lezingen over ‘building tribes’ en ‘jam cultures’

 

Share post

Met Hart In De Fik neem ik je mee op mijn inspiratie-avontuur om te ontdekken hoe ikzelf met kleine stapjes een wereld van verschil kan maken op mijn eigen m2. Voor mijn eigen leukste leven en tegelijk de wereld een beetje toffer maken. Ik ga langs bij die inspirerende lokale helden, sociaal ondernemers en bottom-up initiatieven met een positieve impact op de wereld. Mensen waar je hart van in de fik gaat.

Wanneer je lid wordt van Fik ‘n’ Friends   ontvang je elke zondag een heerlijke bak inspiratie in je mailbox, vol exclusieve feelgood-verhalen en toffe tips waar je hart van in fik gaat. Zo kun je meebeleven vanuit je luie stoel en ben je helemaal aangefikt voor de nieuwe week. Doe mee. Dan lossen we samen grote problemen, klein op.

Actie van juli 2022 t/m december 2022: Word je lid van deFik ‘n’ Friends Inspiratieclub, dan plant ik namens jou een boom via TreesForAll