Sesam open u!

Mijn vriendin vertelt dat over haar scheiding bijvoorbeeld. Waarom ga je niet weg, wanneer dat eerste stemmetje of dat stemmetje vaker in je oor fluistert. Omdat er nog veerkracht is. Omdat het nog niet erg genoeg is. Waarom eet je niet gewoon gezond, maar blijf je maar gewoon fucken met je eetgewoontes? Omdat het nog niet erg genoeg is. Maar du moment, dat je een waarschuwing krijgt van je lichaam, dan ineens kan de knop om en ga je. Dingen komen niet altijd op jouw moment. Maar op het juiste moment. Alsof je aan boord stapt van een transitie-expeditie. Dan is er ook geen weg meer terug. Of je nu The Hero’s Journey van Joseph Campbell lees. Of De Omwenteling van Jan Rotmans. Iedere persoonlijke of maatschappelijke transitie gaat gepaard met veranderingen die verschuivingen, chaos en instabiliteit veroorzaken. Het is aanwezig in onze samenleving. In de economie. Maar ook in onszelf. Je kunt pas echt mee in die verandering wanneer je ook zelf mee durft te gaan. Wanneer we durven te veranderen, dan gaan we erop vooruit!

 

Zeg eens jaaaa…..

We kennen allemaal wel een situatie waarin de uitdagingen van ons leven ons dwongen om kwetsbaar te zijn. Op onszelf meer te openen. Kijken naar ons eigen gedrag en beseffen, dit werkt niet meer voor me. Ik moet onder ogen durven zien wat niet meer werkt. En of ik het nu wel of niet weet wat hierna komt. Ik moet durven gaan voor wat beter is voor mij. Dit soort situaties waarin we onszelf meer openen. Waarin we eerlijker durven zijn. Naar onszelf. Naar elkaar. Niet bang om gekwetst te worden, maar het doen omdat je eindelijk nee durft te zeggen tegen wat niet meer oke is. En ja durft te zeggen tegen wat beter is voor mens, maatschappij en milieu. De laatste jaren is het een groot expeditie-avontuur waarin mensen meer en meer wakker worden. Nieuwsgierig worden. Bewuster worden. En dan brandje voor brandje dingen oplossen. Bedenk dat waar dingen verbranden er ook hele vruchtbare grond ontstaat waarop je kunt verbouwen. 

 

Shit, waar is de nooduitgang

Het lijkt in de wereld op het moment wellicht een grote brand soms. Corona, toeslagenaffaire, Groningen, klimaatcrisis, grensoverschrijdend gedrag, demonstraties, steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Geweld tegen mensen van kleur of uit de LHBTQI+gemeenschap. Energiecrisis. Grondstof tekorten. Aardbevingen. Vulkaanuitbarstingen. Tekorten in de zorg, het onderwijs en op nog veel meer plekken. Het lijkt wel alsof niets meer goed gaat in de wereld. Je zou er bijna stress van krijgen. Maar bedenk maar zo……dit gebeurt allemaal, vlak voordat het beter wordt! Dus ik zou zeggen Sesam open u. Laten we brandje voor brandje oplossen en op de nieuwe vruchtbare grond fris starten en gezonde gewassen gaan verbouwen. 

 

Trekhaak gezocht

Maak je wereld klein en omring je met mensen en informatie die kleine steentjes verleggen. Heb mooie gesprekken die bijdragen aan de wereld. Ga op inspiratietour of een expeditie van dingen waar je meer van wilt in je leven. Ga op zoek naar hoop, inspiratie, samen doen.

Een van de mensen die ik heel tof vind om te volgen is Tjerk Ridder. Hij is theatermaker, singer-songwriter en schrijver. Maar tegelijk ook: reiziger, verteller en inspirator. Ik hoorde voor het eerst over hem via Janne Willems. Jaaaaarrrreeeen geleden. Ze vertelde het verhaal van “Trekhaak gezocht.” Met als motto: “Je hebt anderen nodig om verder te komen”. Het gaat over hoe hij met zijn caravan en hond gaat liften van Utrecht naar Istanboel. Met een ontdekking naar onderwerpen als vertrouwen, welwillendheid en gastvrijheid. Hoe actueel is dat nu met de discussies van afgelopen week? Vertrouwen geven. Kunnen vertrouwen. Durven vertrouwen. Bouwen aan vertrouwen. Welwillendheid om te luisteren. Een plek creëren van oprechte gastvrijheid. Het inspireerde me weer om op zoek te gaan naar Tjerk Ridder. 

 

Een Bonne route

Hij heeft namelijk nog twee ‘expedities’ gedaan: 

Bonne Route, waarmee Tjerk samen met zijn ezel Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ‘het Martinuspad’. Tjerk en Lodewijk maakten samen de ruim 1200 kilometer lange voetreis van Eiffeltoren in Parijs naar de Martinitoren in Groningen.  Met dit keer als thema: delen van tijd, bezit en verhalen en solidariteit. Uiteraard maakte Tjerk ook hier weer een boek en voorstelling van met daarin de lessen die hij leerde over delen en solidariteit. Op zijn YouTube kanaal kun je een aantal van hun belevenissen terugvinden.

 

Freedom at last

Zijn derde inspiratieroadtrip-project is ook heel actueel. In ‘Sporen van vrijheid’ gaat hij op zoek naar de persoonlijke vrijheid. Dit keer met het Belgisch trekpaard Elvi door kruist hij verschillende landschappen en brengt zijn tocht hem langs specifieke plekken van vrijheid (en onvrijheid) in West-Europa getrokken.

 

Denk maar eens na hier over.Vrijheid. In het licht van corona. In het licht van bijvoorbeeld het verhaal rond The Voice. In het licht van de sociale druk. In tijden van grote maatschappelijke veranderingen. Maar ook….wat als je aan vrijheid denkt, welke droom wil je dan neerzetten? Wat is vrijheid voor jou? Waarin voel je je vrij en waarin niet? Vrijheid in je werk. In je leven. Wat is belangrijk voor je. Of hoe kun je je nog vrijer voelen. 

Het is natuurlijk een geweldig thema. Wat ik zo mooi vind aan Tjerk, is dat zijn nieuwsgierigheid naar een thema ervoor zorgt dat hij met een open blik op pad gaat. Met verwondering, mooie ontmoetingen, wijze lessen en inspirerende belevenissen tot gevolg.

Nee natuurlijk hoef je niet met een ezel van Parijs naar Groningen. Of met je caravan van Utrecht naar Istanboel.

 

Ga op inspiratie-avontuur

Maar wat als je op inspiratie-avontuur gaat. Welke thema’s boeien je? Wie ken je wie daar op een bewonderende manier mee omgaat. Ga samen wandelen. Of drink een bakkie inspiratie samen. Ontdek. Vraag. Luister. Wees nieuwsgierig. Laat je verwonderen. Krijg nieuwe inzichten en verruim je blik.

 

F*ck de f*ck. Fik is je fuel.

Focus je op de fik in plaats van op de fuck. Focus op vooruitgang. Op hoop. Op liefde. Op vertrouwen. Op verbinding. Op mensen en dingen die je voeden met hun wijsheid. Laat je frustratie de brandstof zijn van je inspiratie en ga daarmee op pad.

Share post

“Mies, waarom schrijf je geen boek?! Omdat ik teveel inspirerende mensen, initiatieven en ervaringen tegenkom voor één boek. Iedere woensdag verschijnt er een nieuwe blog op Hart In De Fik. Wil je meer? Een wekelijkse bak fik ‘n’ feelgood vanuit je luie stoel? Neem dan een abonnement op de Fik ‘n’ Friends Inspiratieclub. 

Iedere zondag ontvang je rond de klok van 10:00 uur een exclusief inspiratiemagazine in jouw mailbox met nieuwe avonturen en verhalen vol leuke tips waar je hart van in de fik blijft gaan. Neem lekker een moment voor jezelf. Schenk een heerlijke bak koffie of thee (of later op de dag gezellig een wijntje in) en laat je lekker aanfikken. Over jezelf en de wereld om je heen. Zo start je iedere nieuwe week met een bak frisse fik.

Actie van juli 2022 t/m december 2022: Word je lid van deFik ‘n’ Friends Inspiratieclub, dan plant ik namens jou een boom via TreesForAll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *