Ik geloof direct dat het vast heel goed bedoeld is door die creatieveling die dit verzonnen heeft. Ik begrijp natuurlijk ook wel wat er mee bedoeld wordt en ik vertrouw erop dat de intentie oprecht is. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik een knoop in mijn maag krijg van die term. Een samenleving die we ‘meer’ inclusief moeten gaan maken. Wat voor mij al maf genoeg is, want vanuit welk perspectief?

Het gaat schijnbaar over een groep die wel heel inclusief is. Mijn volgende vraag is dan: Wie zijn de standaard voor nu al inclusief zijn en die de anderen warm welkom mogen heten bij de club? 

Bladerend door de kranten en surfend over het internet kom je achter een aantal minderheid ‘groepen’ die meer betrokken zouden moeten worden. We hebben het over ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ (gelijk 5-0 achter) of de ‘participatiewet’ of zelfs een ladder (kun je lekker op klimmen). Mensen met een houten poot, hazenlip, chromosoom extra, de concentratie van een goudvis, iets te weinig energie door een haperend lijf, een nieuw accessoire onder zijn of haar kont of net even een ontembare energie al iets moeten verzinnen om ‘ze’ te betrekken. Dan hebben we ook de mensen met een andere geboortegrond, geloof in Allah, Winti, Boeddha, Spirit, of die lezen in de Thora of de Happinez. Mensen met een mooi kleurtje, extra bedekking of andere achternaam dan Peter, Bos, Visser of Janssen. Ook die mensen ‘moeten’ we ‘meer’ betrekken. 

Niet te vergeten dat we ook nog mensen met liefde voor hun eigen geslacht of mensen die besluiten van geslacht te veranderen om eindelijk zichzelf te worden. Ook die moeten we betrekken. Dan hebben we natuurlijk ook nog de vrouwen. Ook niet moeten we meer betrekken. Ben je boven een bepaalde leeftijd, dan ben je schijnbaar ook een gevalletje ctrl-alt-del. Kortom er valt een hoop te betrekken als je het zo bekijkt. Werk aan de winkel. Op kan het ook anders?

Tamara en ik komen al wandelend tot de optimistische conclusie dat eigenlijk het grootste gedeelte van onze maatschappij nog niet inclusief is. Dat is heel goed nieuws. Want die zijn dus heel exclusief! Dan blijft er maar een klein groepje over die we hun exclusieve kwaliteiten extra kunnen gaan ontdekken, waarderen, hun blik verruimen, out-of-the box laten durven gaan en grenzen, kansen en mogelijkheden verleggen zodat het niet een maatschappij van ik en jij, hij of zij wordt. Maar een exclusieve samenleving vol met WIJ. 

Share post

“Mies, waarom schrijf je geen boek?! Omdat ik teveel inspirerende mensen, initiatieven en ervaringen tegenkom voor één boek. Iedere woensdag verschijnt er een nieuwe blog op Hart In De Fik. Wil je meer? Een wekelijkse bak fik ‘n’ feelgood vanuit je luie stoel? Neem dan een abonnement op Fik ‘n’ Friends

Iedere zondag ontvang je rond de klok van 10:00 uur een exclusief inspiratiemagazine in jouw mailbox met nieuwe avonturen en verhalen vol leuke tips waar je hart van in de fik blijft gaan. Neem lekker een moment voor jezelf. Schenk een heerlijke bak koffie of thee (of later op de dag gezellig een wijntje in) en laat je lekker aanfikken. Over jezelf en de wereld om je heen. Zo start je iedere nieuwe week met een bak frisse fik.

Actie van juli 2022 t/m december 2022: Word je lid van deFik ‘n’ Friends Inspiratieclub, dan plant ik namens jou een boom via TreesForAll