Ik geloof direct dat het vast heel goed bedoeld is door die creatieveling die dit verzonnen heeft. Ik begrijp natuurlijk ook wel wat er mee bedoeld wordt en ik vertrouw erop dat de intentie oprecht is. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik een knoop in mijn maag krijg van die term. Een samenleving die we ‘meer’ inclusief moeten gaan maken. Wat voor mij al maf genoeg is, want vanuit welk perspectief?

Het gaat schijnbaar over een groep die wel heel inclusief is. Mijn volgende vraag is dan: Wie zijn de standaard voor nu al inclusief zijn en die de anderen warm welkom mogen heten bij de club? 

Bladerend door de kranten en surfend over het internet kom je achter een aantal minderheid ‘groepen’ die meer betrokken zouden moeten worden. We hebben het over ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ (gelijk 5-0 achter) of de ‘participatiewet’ of zelfs een ladder (kun je lekker op klimmen). Mensen met een houten poot, hazenlip, chromosoom extra, de concentratie van een goudvis, iets te weinig energie door een haperend lijf, een nieuw accessoire onder zijn of haar kont of net even een ontembare energie al iets moeten verzinnen om ‘ze’ te betrekken. Dan hebben we ook de mensen met een andere geboortegrond, geloof in Allah, Winti, Boeddha, Spirit, of die lezen in de Thora of de Happinez. Mensen met een mooi kleurtje, extra bedekking of andere achternaam dan Peter, Bos, Visser of Janssen. Ook die mensen ‘moeten’ we ‘meer’ betrekken. 

Niet te vergeten dat we ook nog mensen met liefde voor hun eigen geslacht of mensen die besluiten van geslacht te veranderen om eindelijk zichzelf te worden. Ook die moeten we betrekken. Dan hebben we natuurlijk ook nog de vrouwen. Ook niet moeten we meer betrekken. Ben je boven een bepaalde leeftijd, dan ben je schijnbaar ook een gevalletje ctrl-alt-del. Kortom er valt een hoop te betrekken als je het zo bekijkt. Werk aan de winkel. Op kan het ook anders?

Tamara en ik komen al wandelend tot de optimistische conclusie dat eigenlijk het grootste gedeelte van onze maatschappij nog niet inclusief is. Dat is heel goed nieuws. Want die zijn dus heel exclusief! Dan blijft er maar een klein groepje over die we hun exclusieve kwaliteiten extra kunnen gaan ontdekken, waarderen, hun blik verruimen, out-of-the box laten durven gaan en grenzen, kansen en mogelijkheden verleggen zodat het niet een maatschappij van ik en jij, hij of zij wordt. Maar een exclusieve samenleving vol met WIJ. 

Share post

Met Hart In De Fik neem ik je mee op mijn inspiratie-avontuur om te ontdekken hoe ikzelf met kleine stapjes een wereld van verschil kan maken op mijn eigen m2. Voor mijn eigen leukste leven en tegelijk de wereld een beetje toffer maken. Ik ga langs bij die inspirerende lokale helden, sociaal ondernemers en bottom-up initiatieven met een positieve impact op de wereld. Mensen waar je hart van in de fik gaat.

Wanneer je lid wordt van Fik ‘n’ Friends   ontvang je elke zondag een heerlijke bak inspiratie in je mailbox, vol exclusieve feelgood-verhalen en toffe tips waar je hart van in fik gaat. Zo kun je meebeleven vanuit je luie stoel en ben je helemaal aangefikt voor de nieuwe week. Doe mee. Dan lossen we samen grote problemen, klein op.

Actie van juli 2022 t/m december 2022: Word je lid van deFik ‘n’ Friends Inspiratieclub, dan plant ik namens jou een boom via TreesForAll