Gast, mag ik van jou de woningcrisis. En mag ik dan van jou de stikstof crisis. Tuurlijk mop. Alleen als ik van jou de energiecrisis mag. Iemand aan tafel nog behoefte een vluchtelingenopvangcrisis, personeelscrisis. Hongersnood. Klimaatcrisis. Stijgend Inflatiecrisis. Ik zou er zo nog 20 op kunnen noemen. Ja Bingo!!! Mijn kaart is vol hoor. Ik heb geen zin meer in dit crisisspelletje. Zullen we nu een ander spelletje gaan spelen.

Maar laten we even eerlijk zijn. Tuurlijk er is echt een heleboel gaande in de wereld. En je moet echt wel een beetje je best doen om een leuke weg dwars door alle slecht nieuws te banen. Maar ik denk er veel over na. Waarschijnlijk heb je net als de meesten van ons vast en zeker wel je portie crisissen meegemaakt. Op diverse vlakken. Niemand blijft er echt van verschoond. Het vormt je ook gewoon als mens en traint je veerkracht en lefspieren als een malle. Ja toch. 

Maar als ik terugkijk op de crisissen in mijn leven. Werk of prive, dan kan ik het eigenlijk best Rotterdams plat slaan. Dus ik ga mijn ervaring even met je delen om te ontdekken of je het herkent.

Volgens mij kun je alles best plat slaan als een driestaps methode van Fuck. Flip. Fik. Whahaha. Makkelijk toch. Zit geen woord Frans bij. Ik gebruik dit ook in mijn Hart In De Fik lezingen, coaching/sparringsessies en trainingen.

1. FUCK

De fuck kan ontstaan uit irritatie maar ook uit inspiratie. Het is vaak een kick-start van een nieuwe stap. Je denkt Fuck! Ik ben er of helemaal klaar mee. Die relatie. Je werk. Je eigen gedrag. Een situatie. Er is ineens een grens bereikt en daarin ontwaakt iets anders in je. Een fikkie begint op te laaien. Maar het kan ook geboren woorden vanuit een AHA-moment. Een inspiratie. Fuck! ik heb het! Dat is het! Ineens weet je waar je hart van in de fik gaat. Het is vaak de geboorteplaats van een nieuwe stap. Maar ik geloof terug kijkend op alle sociale ondernemers, pioniers, frisdenkers, anders doeners die ik in mijn jaren ben tegengekomen. Hun kickstart voor een nieuwe stap wordt geboren wanneer de irritatie of inspiratie zo groot wordt, dat het tijd wordt voor onvermijdelijk een stap vooruit. Soms gekozen. Soms ook door het leven op je gegooid. Maar dan in je voel je ineens iets van …. Fuck. Nu is het klaar. Dit is het. Ook al weet ik niet hoe het eruit ziet in de toekomst. Dit is het niet meer. Nu ga ik ervoor. Of zelfs in de wereld. Nu is het genoeg. We gaan het anders doen. 

2. FLIP

Dan kom je in de volgende fase. FLIP. Ook dit zijn twee betekenissen. De situatie flipt zo. Het verandert zo, dat het nooit meer wordt zoals het oude. Het gaat letterlijk om. Deze diepe verandering. Dit heet transitie. Dat kan persoonlijk zijn. Wanneer je wel eens iets verloren bent zoals een dood van een dierbare, een baan, je gezondheid, noem maar op. Het verandert je op een diep niveau. Maar zo werkt het volgens mij ook in de maatschappij. Maar wat ik ook geleerd heb… hahaha. …soms is het zo veel in een keer. Is alles zo nieuw, dat je fundering trilt. Het kan soms ineens zoveel en anders zijn, dat je het gevoel hebt dat je zelf bijna flipt. Wellicht is dat wel wat er een beetje gebeurt in de wereld. Maar het kan ook dat je zo geïnspireerd bent over nieuwe richting. Denk maar eens aan een sociaal ondernemer. Bv. Rodney en Marco van Heilige Boontjes Rotterdam. Je bent sociaal werker en politie-agent die geloven dat het systeem anders moet voor de jongeren. Dan ineens ben je ondernemer met een heel ander traject onder je. Heel gaaf. Maar ook veel innovatie, creativiteit en pionieren. Je kunt ook flippen omdat het heel gaaf is. En soms dat het een beetje veel in een keer is. Je moet goed naar jezelf luisteren, dichtbij jezelf blijven. Jezelf door deze fase heen coachen. Alleen of met behulp van iemand die je meedenkkracht geeft. Met wie je kunt klankborden.

Deze fase heeft volgens mij in zich: ‘beginnersmind’, innovatie, nieuwe wegen ontdekken, uitproberen, vallen en opstaan, je laat los wat niet meer past of klopt, avonturieren, creativiteit. Soms is het onzeker of voel je je alleen staan. Maar ook ontdek je op je weg nieuwe mensen. Nieuwe vriendschappen, samenwerkingen of partnerschappen. 

3. FIK

In deze fase voel je die fik van binnen. Je weet waarom je hier op de aardkloot bent neergezet. Waar jouw hart van in de fik gaat. Je zorgt goed voor jezelf en je eigen leven. Je weet waar je energie van krijgt. Wat je fikkie doet blussen. Maar ook waar je van tot leven komt.

Maar ook waar je hart van in de fik gaat als je kijkt naar onze wereld en wat je inspireert voor de wereld om je heen. Je hoeft niet de hele wereld te veranderen. Maar je kunt wel een wereld van verschil maken op je eigen m2. Wat is belangrijk is voor je in alle onderwerpen waar nu een crisis op is. Welke creatieve bijdragen en ideeen op de m2 heb jij die een heel klein steentje verleggen. Maar doen we dit allemaal. Stapje voor stapje. Dan heb je een beweging.

Je laat je niet langer leiden door de fucks van de wereld. Je kijkt wat jij kunt doen zelf en met de mensen om je heen voor jouw stukje aarde. Je weet dat verandering niet makkelijk is, maar je weet ook dat er veel kansen op wellicht beter liggen.

De een begint een moestuin. De ander bouwt een bijenhotel. Je eet wat minder vlees. De ander drinkt af en toe een bakkie koffie en leert een statushouder Nederlandse woorden. Je neemt wat vaker de fiets of trein. Doucht was minder vaak en lang. Je wordt een wat meer bewuste consument. Je ontwaakt de avonturier in jezelf en ontdekt en leert wat meer over andere mensen en hun wereld buiten je eigen omgeving. Je rent je niet langer rot maar je vertraagt wat meer en beseft wat er echt toe doet in je leven. Wie en wat je dierbaar is. 

Ja de crisis maakt dat we allemaal een beetje ongemakkelijk zijn. Want het kan ook niet zo blijven. Maar iedere crisis maakt je ook moedig. Het boort zoveel kracht in ons aan. Die we zonder crisis niet zouden voelen of zien. Dus omarm de chaos en laten we ontdekken hoe we de fucks kunnen flippen tot een mooie fik. Weg met de stress. Hallo inspiratie.

Doe je mee. Dan lossen we samen grote problemen, stapje voor stapje op. Voor jezelf en voor de wereld om ons heen. Want er schuilt een wereld van verschilmaker op de m2 in ons allemaal. Zo lang je hart er maar van in de fik gaat. Dat is jouw kompas die je de juiste weg wijst.

.

Share post

Met Hart In De Fik neem ik je mee op mijn inspiratie-avontuur om te ontdekken hoe ikzelf met kleine stapjes een wereld van verschil kan maken op mijn eigen m2. Voor mijn eigen leukste leven en tegelijk de wereld een beetje toffer maken. Ik ga langs bij die inspirerende lokale helden, sociaal ondernemers en bottom-up initiatieven met een positieve impact op de wereld. Mensen waar je hart van in de fik gaat.

Wanneer je lid wordt van Fik ‘n’ Friends   ontvang je elke zondag een heerlijke bak inspiratie in je mailbox, vol exclusieve feelgood-verhalen en toffe tips waar je hart van in fik gaat. Zo kun je meebeleven vanuit je luie stoel en ben je helemaal aangefikt voor de nieuwe week. Doe mee. Dan lossen we samen grote problemen, klein op.

Actie van juli 2022 t/m december 2022: Word je lid van deFik ‘n’ Friends Inspiratieclub, dan plant ik namens jou een boom via TreesForAll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *