Bij navraag bleek het om kunstenaar Tymon De Laat van MeLikePainting.com te gaan. Tymon is een artiest en straatkunstenaar die in Rotterdam woont, maar zijn inspiratie over de hele wereld vandaan haalt. Hij haalt zijn creativiteit en inspiratie uit ontmoetingen met de mensen die hij tegenkomt en hun verhalen uit hun cultuur. Zijn werk kleurt de verschillende rauwe gebieden met een waardecvolle boodschap.  Zo is zijn werk ‘Madre Tierra’ op de Bergweg in Rotterdam een diepe liefdevolle reminder aan ons allemaal. Om niet te kijken naar onze verschillen, maar te beseffen dat we allemaal mens zijn die leven onder hetzelfde dak, namelijk het dak van onze Moeder Aarde ofwel ‘Mardre Tierra’. Zijn kunstwerken zie je o.a. ook op de Witte de Withstraat om de hoek bij Frietboutique. En kleurt het rauwe gebouw van Keilewerf in Merwede Vierhavens. Maar Tymon schildert over de hele wereld.

Dushi Curacao

Maar in mijn hart in nog zo’n prachtig voorbeeld. Het centrum van Willemstad in Curacao is verdeeld in twee stukken. Punda, het kleurrijke toeristische centrum en…. Otrabanda. Hoe kunst en straatkunst hele gebieden naar een hoger niveau kan tillen is voor mij het succesverhaal van Kaya Kaya Streetfestival in OtraBanda in Curacao. Lange tijd het gebied waar je ‘niet moest komen’. Te gevaarlijk. Grote armoede. Zwervers. Drugs. Kortom. Niet echt een happy place.

Zichtbaar talent

Maar er was een groep lokale ondernemers zoals Kurt Schoop en kunstenaars die besloten om hun schoonheid onder de ‘lelijkheid’ te laten zien. Een van die kunstenaars volg ik met groot plezier op instagram. Dat is Francis Sling. Door muren te beschilderen met prachtige kunst van lokale artiesten. Het volgende idee was om een straatfestival ‘Kaya Kaya Party’ te organiseren met hun eigen wijk als decor. De woningbouw vereniging besloot een paar huizen mee op te fleuren. De lokale verffabriek besloot te sponsoren. En zo werd Otrabanda kleurrijker en kleurrijker. De insteek is om Otrabanda leefbaarder te maken en mooier achter te laten. Het inspireert niet alleen de bewoners om met enorme trots aan hun eigen wijk te werken. Iets waar je trots op bent, dat wil je onderhouden. Daar zorg je voor. Inmiddels organiseert Dushi Walks Curacao een aantal keer per week de geweldige straatkunst wandelingen ‘Art&More’-tour door Otrabanda. Wat een paar blikken verf en het talent van een paar mensen wel niet in beweging kan zetten.

 

Kijk verder dan je neus lang is en verwonder jezelf

Straatkunstenaars of ook wel ‘muralists’ genoemd wekken lelijke rauwe grijze gebieden tot leven waardoor mensen de omgeving en hun omgeving anders gaan beleven. Waardoor ze schoonheid gaan zien en op avontuur gaan naar wat er nog meer te ontdekken valt. 

Het is een beetje zoals wij mensen. Focussen we ons op de shit of wat we zien en oordelen we erover. Of zijn we in staat om met een frisse blik te kijken naar wat iets mooi en bijzonder maakt. Zo kunnen we kijken met andere ogen. Leren. Ontdekken. En iets verder helpen ontwikkelen om dat nieuw leven in te blazen.

Ga deze zomer eens op ‘streefart’ tour in een willekeurige stad en ontdek een hele nieuwe wereld.

Share post

Met Hart In De Fik neem ik je mee op mijn inspiratie-avontuur om te ontdekken hoe ikzelf met kleine stapjes een wereld van verschil kan maken op mijn eigen m2. Voor mijn eigen leukste leven en tegelijk de wereld een beetje toffer maken. Ik ga langs bij die inspirerende lokale helden, sociaal ondernemers en bottom-up initiatieven met een positieve impact op de wereld. Mensen waar je hart van in de fik gaat.

Wanneer je lid wordt van Fik ‘n’ Friends   ontvang je elke zondag een heerlijke bak inspiratie in je mailbox, vol exclusieve feelgood-verhalen en toffe tips waar je hart van in fik gaat. Zo kun je meebeleven vanuit je luie stoel en ben je helemaal aangefikt voor de nieuwe week. Doe mee. Dan lossen we samen grote problemen, klein op.

Actie van juli 2022 t/m december 2022: Word je lid van deFik ‘n’ Friends Inspiratieclub, dan plant ik namens jou een boom via TreesForAll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *